A csoportos foglalkozások során a csoport tagjai és a csoportvezetők adott cél vagy célok elérése érdekében (pl. személyiségfejlesztés/önismeret, kapcsolatok kialakításához szükséges képességek kialakítása, konfliktuskezelési technikák elsajátítása, együttműködési készségek fejlesztése, kommunikáció fejlesztése, csapatépítés, …) megbeszélt rendszerességgel találkoznak.

A foglalkozások alatt pszichodráma elemekkel, játékos vagy komolyabb feladatokkal, fókusz terápiával, művészetterápiával dolgozunk. A gyakorlatok során szerzett tapasztalatokat közösen megbeszéljük.

A csoport létszáma 8-15 fő. A csoportos foglalkozások céltól függően 20-250 órásak lehetnek, ami két hetente egy alkalommal 4 óra vagy havonta egy alkalommal 8 órás elfoglaltságot jelent.

Mi történik az alkalmakon?

A csoportos foglalkozások elsődleges feladata minden esetben egy elfogadó, biztonságos légkör kialakítása, ahol a csoporttagok bátran megnyílhatnak egymás előtt. Erre minden esetben elegendő időt szánunk.

A későbbiekben lehetőséget kapunk, hogy a játékok, gyakorlatok során ráláthassunk saját nehézségeinkre, megoldást találhassunk rájuk, ill. a csoportagok által behozott élethelyzetekből, problémamegoldási stratégiáiból is tanulhassunk. Másokon keresztül, más nézőpontokból tekinthetünk önmagunkra és hasonlóképpen segíthetünk másoknak.

A gyakorlatok elvégzése után következik a lezáró fázis, amely során megkezdjük megérteni és feldolgozni és integrálni a feladatok során képződött élményeket.