Többek számára bizonytalan lehet, hogy mit is takar pontosan a mentálhigiénés szakember fogalma. Azt szoktam, mondani, hogy hasonló egyetemi végzettség, mint a pszichológus, szintén az egyetemek pszichológiai tanszékein oktatják. Alapdiplomához kötött, tehát az elkezdéshez már rendelkezni kell egy diplomával. Legfőbb különbség a pszichiátertől és a pszichológustól, hogy bár dolgozhat pl. fogyatékosokkal, ill. más mentálisan sérült emberekkel, kompetenciája van felismerni a mentális betegségeket, de csak alapvetően egészséges embereket kezelhet. A pszichológushoz hasonlóan gyógyszereket sem írhat fel.

Definíciója: A mentálhigiénés szakember olyan szakember, aki a mentális egészséggel és érzelmi jól-léttel foglalkozik. A mentálhigiénés szakember széles körű segítséget nyújthat az embereknek az élet különböző területein jelentkező kihívások, nehézségek és pszichológiai problémák kezelésében. Néhány példa, hogy miben tud segíteni egy mentálhigiénés szakember:

  1. Pszichológiai problémák kezelése: Segíthet a különböző pszichológiai problémák, mint például depresszió, szorongás, pánikrohamok, poszttraumás stressz-zavar, evészavarok, függőségek, stb. kezelésében. A szakember a probléma mélyebb okait kutatja és terápiás módszerekkel segít azok kezelésében.
  2. Stressz és életmód kezelése: Az élet minden területén előfordulhatnak stresszes helyzetek, és a mentálhigiénés szakember segíthet a stresszkezelésben, a pihenési technikák, relaxációs gyakorlatok, és az életmódváltás tanácsadásával.
  3. Életvezetési tanácsadás: A mentálhigiénés szakember segíthet az életcél megtalálásában, a személyes fejlődésben és az életvezetési készségek fejlesztésében. Támogathat az élet különböző területein (pl. munka, párkapcsolat, család) jelentkező kihívások megoldásában.
  4. Önbizalom és önbecsülés fejlesztése: Segíthet az önbizalom növelésében, az önelfogadásban és az önbecsülés fejlesztésében. Ezáltal az egyén hatékonyabban képes kezelni a kihívásokat és konfliktusokat az életben.
  5. Párkapcsolati és családi problémák kezelése: A mentálhigiénés szakember segíthet a párkapcsolati problémák megoldásában, kommunikációs nehézségek kezelésében, és a családi dinamika javításában.
  6. Tanácsadás életmódváltáshoz és prevencióhoz: A mentálhigiénés szakember tanácsokkal látja el az egyént az egészséges életmód kialakításában és a mentális problémák megelőzésében.
  7. Krízishelyzetek kezelése: Segít a krízishelyzetek (pl. veszteség, válás, traumás esemény) kezelésében, és segítséget nyújthat a stresszel és szorongással járó helyzetekben.

Fontos megjegyezni, hogy a mentálhigiénés szakember segítsége nem csak akkor jelentkezik, amikor probléma van, hanem a pszichológiai egészség megőrzése és fejlesztése céljából is igénybe vehetjük szolgáltatásait. A pszichoterápia és a tanácsadás hatékony eszköz lehet a személyes növekedésben, a problémák megoldásában, és az életminőség javításában.