Párterápia

A párterápia rendszerszemléletű terápiás forma. A terápia fókuszában a felnőtt párkapcsolat problematikája áll és az egyéni problémák, inkább úgy merülnek fel, mint a kapcsolatot befolyásoló tényezők. A párterápia során a gyerekek, vagy a saját szülők is úgy kerülnek elő, mint a párkapcsolatot támogató, vagy éppen ellehetetlenítő hatások. A párkapcsolat rendkívül erős háttér, támasz lehet a benne élők számára, ugyanakkor nagyon törékeny is. Legalább is ezt mutatják a magyarországi válási statisztikák. A párkapcsolatnak sok válsághelyzetet kell átvészelni, ami a kapcsolatot folyamatosan alakító felnőttekben sokszor fel sem merül. Hogyan is jutna eszébe a pároknak, amikor közös gyermeküket várják, és éppen a legmeghittebb pillanataikat élik át, hogy a gyerekvállalással az egész kapcsolatukat gyökeresen át kell majd alakítaniuk. Aztán mikor felocsúdnak vajon lesz-e elég erejük hozzá, hogy ne egymásban keressék a hibát, hanem saját maguk próbáljanak változni és változtatni. Számtalan ilyen és ehhez hasonló lehetséges válsághelyzet leselkedik a párkapcsolatokra a gyerekek „kirepülésétől”a házasságon kívüli kapcsolatokig, és a tapasztalat azt mutatja, hogy sokszor ezek megoldása nem megy külső segítség nélkül. Másik oldalról azonban az is látszik, hogy a kapcsolatot veszélyeztető válsághelyzetek megoldása akár külső segítséggel, akár a nélkül, a kapcsolat megerősödéséhez vezet.

A párterápia, mint minden pszichoterápia, egy folyamat, melynek célja a kapcsolat élhetőbbé és hatékonyabbá tétele. A terápiás ülések hosszabbak, mint az egyéni találkozások, általában másfél órásak, és a pár tagjai együtt vesznek részt az üléseken. A találkozások eleinte heti, majd kétheti rendszerességgel ismétlődnek. A problémáktól függően változhat a terápiás folyamat hosszúsága, de általában 10-15 alkalomnál nem hosszabb. A terápiás folyamatban egy férfi és egy női terapeuta vesz egyszerre részt.

A terápiás folyamat során az első négy találkozást követően a terapeuták kialakítanak egy feltételezést arról, hogy mi okozza a párkapcsolat működési zavarait, és ezt követően a korábbi kapcsolati mintázatok megváltoztatását célzó beavatkozásokat alkalmaznak. A terapeuták a találkozások folyamán aktívan provokálják a változásokat, és ezzel egy időben felügyelik a terápiás folyamat alakulását is. A sikeres terápia során a pár olyan felismerésekhez juthat, melyek segítségével újragondolhatják kapcsolatukat, és olyan készségeket sajátíthatnak el, melyek a gondolati szintű változások gyakorlati megvalósítását teszik lehetővé.

Családterápia

Az egyéninek vélt pszichés problémák hátterében legtöbbször az egyént körülvevő szoros családi közeg működési zavarai állnak. Éppen ezért a családterápia esetében a hangsúly a családi kapcsolatok feltérképezésén és formálásán van. A családterápia folyamán a családi kapcsolatok és kommunikáció rendezése által a családtagok egyéni problémái oldódnak, vagy teljesen megszűnnek.

A családterápia, mint minden pszichoterápia, egy folyamat melynek célja a családi rendszer élhetőbbé tétele. A terápiás ülések hosszabbak, mint az egyéni találkozások, általában másfél órásak, és a család minden tagja részt vesz az üléseken. A találkozások eleinte heti, majd kétheti rendszerességgel ismétlődnek. A problémáktól függően változhat a terápiás folyamat hosszúsága, de általában 10-15 alkalomnál nem hosszabb. A terápiás folyamatban egy férfi és egy női terapeuta vesz egyszerre részt.